taido – mer än bara tävling   HD 2003-08-12
  Mikael Korths är nybliven EM-mästare i kampsporten taido. Men trots flera mästerskapsmedaljer och tio år i landslaget är inte tävlingsdelen det viktigaste.

   
 


Mästare. Mikael Korths från Nyhamnsläge vann nyligen EM-guld i lag i kampsporten taido. Foto: EMIL MALMBORG

NYHAMNSLÄGE. Förra helgen avgjordes EM i kampsporten taido i Finland. Sveriges herrlag knep guld och en av deltagarna var 28-åriga Mikael Korths från Nyhamnsläge. EM-guld är stort men för Mikael Korths är det inte tävlingar som är meningen med hans idrottsutövande:
– Kampkonst är något man har nytta av varje dag, det är mycket inriktat på den personliga utvecklingen. En tävling är ett sätt att utmana sig själv, fast träningen är det viktigaste, säger han.

...För drygt ett år sedan flyttade han och frun Lotta Korths till Kullabygden och har tillsammans startat Kullen kampidrottsförening. Och intresset upptar mycket av familjens tid. Det är nybörjarkurser, läger, tävlingar och också ett engagemang i svenska budoförbundets taidosektion. Mikael Korths började träna redan som tolvåring och debuterade i VM redan sex år senare. Trots att han provat många andra kampsporter har han hållt fast vid taidon.
– Från början var det nog för att det såg häftigt ut. Men anledningen till att jag fortsatt är en annan, taido är mer en konst än en sport. Och den ger kopplingar till många andra intressen som till exempel psykologi och japansk kultur, säger Mikael Korths.

^

  Taido är en tredimensionell kampkonst vilket innebär att de slag, sparkar och svep som används både utövas stående, från marken och i luften över och under motståndaren. Något som kräver både styrka, smidighet och kroppskontroll.
– Man tränar helt enkelt för att må bra, säger Mikael Korths.
...Men den mentala biten spelar också en stor roll. I varje träningspass ingår övningar i mental fokusering och kreativitet.
– Taido är ganska nytt, det skapades 1965. Som en modern kampkonst är det mer fokusering på den personliga utvecklingen än de gamla stridstekniker som samurajerna använde sig av. Jag tror att man blir en fredligare människa av att utöva taido, människan har ett behov av att utöva kamp som man får utlopp för här. Och därför är man lugnare i andra sammanhang, menar Mikael Korths.
...Det var första EM-lagguldet både för Sverige och Mikael Korths. I laget ingick också Kristian Hellberg, Pawel Druciarek, Kristian Ojala och Daniel Andersson. Mikael Korths tävlade även individuellt i de båda klasserna form och kamp, där han nådde en fjärdeplats. Fast det är långt ifrån hans sista mästerskap. Han planerar att fortsätta länge till och någon överhängande risk för att stoppas av skador finns inte:
– Taido har ungefär samma skadenivå som bowling, säger Mikael Korths.

/ Cecilia Johansson
cecilia.johansson@hd.se
Tel 042-34 00 37

^
  >pressklipp